Toţi cei care devin părinţi ar putea să fie obligaţi să urmeze un curs pentru a îngriji corect bebeluşul potrivit unui proiect de lege adoptat în Senat.
Proaspetele mămici ar putea face un instructaj înainte de a pleca din spital cu bebeluşul. Cursul va fi urmat obligatoriu şi pentru taţi, iar externarea nou-născutului se va face abia după ce părinţii şi medicii semnează că au fost instruiţi în legătură cu îngrijirea bebeluşului, în primele luni de viaţă.
Părinţii nou-născuţilor vor primi informaţii despre manevre anti-sufocare la sugari, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare. Vor învăţa să identifice simptomele de febră la sugari, dar şi cum să reacţioneze. Informaţi, părinţii ar putea evita o tragedie în viitor, precum şi posibile probleme de sănătate ale copilului.
Cursul va deveni obligatoriu dacă şi deputaţii votează proiectul.
Unii medici cred însă că părinţii ar trebui să fie informaţi mai degrabă înainte de naştere.
Din cauza educaţiei precare, precum şi a condiţiilor din spitale, România este printre primele ţări din spaţiul comunitar în ceea ce priveşte numărul copiilor care se sting din viaţa înainte de un an.
Un raport al Institutului Naţional de Statistică arată că în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuţi. Cifrele sunt de două ori mai mari decât media europeană.
Astfel, la sfârşitul lunii august 2018, evoluţia fenomenelor demografice s-a caracterizat prin creşterea natalităţii faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 6,3 la sută, respectiv de la 319 născuţi vii la 339. În ceea ce priveşte mortalitatea generală, aceasta a înregistrat o scădere cu 7,2 la sută, mai exact de la 517 decese în luna august 2017, la 480 în aceeaşi perioadă din 2018.
Proiectul de lege nu prevede sancţiuni pentru părinţii sau medicii care nu fac instructajul. Situaţia s-ar putea schimba odată ce documentul ajunge în Camera Deputaţilor.